Kokolandia's uppfödning

Registrerad uppfödning av härliga guldhamstrar i Västerås.

Fakta om guldhamstern

 

 

Det finns massor av fakta på internet! Några sidor jag varmt rekommenderar är:

Svenska hamsterföreningen www.hamsterforeningen.se = Här kan du hitta information om avel, sjukdomar, utställningar, stambokföring, vad som händer i hamstervärlden, rekomendationer m.m.

Hamster och gerbil på Facebook = Här finns en sida full av information och tips från alla medlemmar där flera av dem är registrerade ppfödare.

www.hamster.ifokus.se = där finns det massvis av information om hamstrar, deras mat, leksaker, burar m.m. Man kan skapa ett konto och ställa frågor till de kunniga medlemmarna. Det finns även sälj/köp-annonser.

Allmänt:

En hamster lever ca 2-3 år.

Guldhamstern är ett ensamdjur och ska ha en egen bur, alltså inte mer än en hamster per bur. Hamstrar slåss till döden om de skulle råka möta varandra.

Hamstern har dålig syn och ser bara ca 15 cm framför sig. Tänk på det så att inte hamstern skadar sig om den hoppar ner från t ex en bordskant - hamstern ser inte hur långt det är ner. Är du ovan så är det bra att sätta sig på golvet när man hanterar hamstern i början, utifall att hamstern skulle hoppa ner från handen.

Däremot har den utmärkt hörsel och luktsinne.

Guldhamstern är ett nattaktivt djur. Tänk på det innan du skaffar en hamster till ditt barn, det är inget djur som kommer vara vaken och aktivt hela dagarna. Tänk även på att en nattaktiv hamster kan föra rätt mycket oljud om den är i ett barnrum och barnet ska sova. Givetvis kan man vänja hamstern att vara vaken på dagarna, t ex innan man går till skolan och när man kommer hem på eftermiddagarna, genom att t ex ta för vana att ge hamstern en godsak då. Men hamstern är ett nattaktivt djur och det är inget man kan ändra på helt. Mina hamstrar kommer oftast upp när jag går in i hamsterrummet just för att de vet att det blir lek och skoj då.

Mat

En hamster bör få både torrfoder och färskfoder varje dag och givetvis fri tillgång till färskt vatten.

 

Basfodret jag har till mina hamstrar är;

en del guldhamsterblandning
en del dvärghamsterblandning
1/2 del godisblandning

Till det lägger jag till olika saker beroende på individ (om det är en unge, en gammal osv.), t ex frön, nötter, torkad frukt (innehåller mycket socker), dinkelpuffar, quinoa, knäcke, linser m.m. Lite beroende på hur hamstern är i hull.

 

Förslag på färskfoder;

havregrynsgröt, färska grönsaker, tinade frysta grönsaker, kokta bönor/linser, groddor, pasta, kokt kyckling, kokt ägg, keso, färsk nötfärs, gräs, blommor och skott från fruktträd, kokta rotfrukter, barnmat (under 12 månader/inget salt) m.m. Listan kan göras lång! Är du osäker på något så kolla på internet.

 

Ge inte hamstern;

citrusfrukter (citron, apelsin t ex)
ananas
stenfrukter (persika t ex)
avokado
starkt kryddad mat
fet mat
saltad mat

Det är även bra att ge hamstern knäckebröd, rå morot, fruktträdsgrenar, hundkex m.m som den kan gnaga på, hamstrar behöver gnaga för att hålla tänderna korta och starka.

Det är viktigt att ta bort gammal färskmat så det inte börjar mögla eller blir dåligt och gör hamstern sjuk.

Det finns givetvis några färdiga hamsterblandningar som är bra. Ska du köpa hamsterblandning eller hamstermat på påse så välj det lite dyrare, kvalitet kostar oftast mer.

 

Bur

Det finns hur många olika burar som helst; plastburar, gallerburar, akvarium, terrarium, plastlådor mfl. Alla fungerar bra men tänk på att hamstrar gärna börjar med ovanan att gnaga på gallret och det är både störande och skadligt för hamstern eftersom den kan skada nos och tänder. Ha därför helst en plastbur t ex Duna som har galler i taket, en SAMLA från Ikea eller ett akvarium. De flesta burar kostar en rejäl slant, men det finns en bra budgetvariant som även många uppfödare använder - nämligen de så kallade SAMLA-lådorna från Ikea. Det finns även många bra burar och akvarium som säljs billigt på Blocket.

Jag kan tipsa om denna sida som är riktigt bra; Vilken bur ska jag välja?

I mitt hamsterrum har jag den största SAMLA-lådan (130 liter) till mina hamstrar. Just för att den är så stor och billig. Man får plats med massa roliga saker i den!

Hur ska man inreda buren?

Hamstrar är bytesdjur i det fria och trivs inte på stora öppna ytor. Det ska vara mycket saker i buren, rör, tetraförpackningar, grenar, löv, äggkartonger, hus, hjul, stenar m.m. Ju mer saker desto bättre. Gå ut i naturen och fynda! Allt måste inte köpas i djuraffärer.

Ha i mycket bottenmaterial (spån, toa-lätt etc.), eftersom hamstrar gillar att gräva och boa runt.

Använd inte bomull eller hamstervadd som bomaterial! Det fastnar lätt i kindpåsarna, använd istället vanligt toapapper.

Rengöring:

En sak som underlättar rengöringen enormt är att skaffa en toalåda (en liten plastlåda, glassbytta) till hamstern! Hamstrar älskar att gräva så din hamster kommer älska toaletten. Ställ den i det hörn där hamstern brukar kissa, man kan lägga lite kissblött spån i toaletten om den inte skulle förstå direkt. Jag brukar använda vanlig kattsand eftersom det är luktabsorberande och klumpbildande, då är det bara att ta bort klumparna och fylla på med mer sand när det börjar ta slut.

Har man inga toaletter får man städa oftare och buren luktar betydligt mer av allt kissblött bottenmaterial.

Var noga med att byta färskmaten och slänga gammal mat som har legat i några timmar, annars kan det mögla, bli dåligt och det kan komma bananflugor eller andra skadedjur. Torrfodret behövs inte bytas på samma sätt, diska bara ur matskålen ibland och ta bort mat som hamstern lämnar kvar och inte vill äta. Titta även i huset där hamsten ofta har sitt skafferi så det inte ligger färskmat där och blir dåligt. Det är bra att ta reda på om hamstern har några andra gömmor/skafferi och även se över dessa platser så det inte ligger mat där och blir dåligt.

När du storstädar buren så töm buren helt på saker och skölj av den med varmvatten i badkaret/duschen och skrubba bort fläckar. Diska ur vattenflaska och matskålar. Rengör eventuellt hus och övriga leksaker om du upplever att de är smutsiga, men oftast är det inte något som behövs göras. När buren är torr så fyll på med mycket nytt spån och ge hamstern lite toapapper att boa med.

Du kan med fördel möblera om i buren varje gång du städar buren så hamstern får en ny miljö att upptäcka och utforska.

Hur får man sin hamster tam?

Köper du en hamster från en registrerad uppfödare så är den i regel betydligt mer handtam än om du köper från en djuraffär som tar in från grossist. En privat uppfödare prioriterar hamsterns bästa och känner sina hamstrar. De har mer tid till att umgås med hamstern och gör det redan från tidig ålder så att ungarna vänjer sig vid hantering. Det finns även djuraffärer som tar in hamstrar från privata uppfödare, men det är bäst att köpa direkt från privata uppfödare eftersom du då får en personlig kontakt med uppfödaren, bakgrundsinformation och ofta kan träffa föräldrarna till hamstern du vill köpa. Sen följer i regel övergångsfoder och stamtavla med.

Köper man från djurbutik så kan man ha oturen att få en vild, osäker och rädd hamster. Det och att många "första gångs hamsterägare" köper sin hamster från djurbutiker gör att man får både en rädd, osäker ägare OCH en rädd, osäker hamster. Ingen bra utgångspunkt. Då är det bästa att köpa en lugn, trygg och tam hamster!

Men nu är hamstern köpt och sitter i sin bur, hur går man då vidare?

Det absolut viktigaste är att ha tålamod, vara lugn och ta små steg i början. Låt hamstern få vara och känna sig hemma någon dag (beroende på hur pass tam och lugn hamsten är) innan du börjar hålla på med den. Hamstern är ett nattaktivt djur och oftast aktiv på kvällarna, stör aldrig hamstern när den sover på dagarna. Vissa hamstrar ställer om och vaknar även på morgonen när ägaren vaknar och vill ha något gott eller lite gos, innan den sover vidare till kvällen.

Börja med att prata med hamstern, gärna i samband med att du fyller på mat i buren så lär den sig att din röst är god. Håll en godbit mellan fingrarna eller i handflatan och stick ner handen i buren, tänk på att göra allt långsamt och prata samtidigt så inte hamstern tror att det är en fara som närmar sig. Du vill inte att den ska tro att det är ett rovdjur som attackerar ovanifrån. Nästa steg; lägg din hand i buren och låta hamstern undersöka din hand och även klättra lite på den. Prova att klappa den lite, men inga snabba rörelser! Låt hamstern klättra upp i din handflata och försök lyfta den upp ur buren. Lägg den på golvet, i soffan eller i knät. Låt den gå runt och undersöka lite. Märker du att den börjar bli stressad eller osäker så lägg tillbaka hamstern i buren. Går det bra och den är säker så kan du ta upp den i handen och klappa på den och gosa lite med den. Låt den bara vara ute korta stunder i början, lägg sedan tillbaka den ett tag i buren. Öka tiden efter hand. Till sist kommer du kunna ta upp din hamster ur buren och gosa med den direkt. Ju mer tid du lägger ner på din hamster ju mer tam blir den.

Det är väldigt individuellt hur fort en hamster blir tam. Allt från tam redan när du får den till hamstrar som aldrig blir riktigt tama. Det tar tid att få sin hamster supertam men det är värt det i slutändan!

Jag strävar efter att du ska kunna komma hem till mig och få ha din blivande hamster i handen och få tips och råd, då blir det oftast lättare när du sen kommer hem med hamstern.

Aktivering av din hamster

Hamstern tycker om att gräva, springa och undersöka.

Ett hamsterhjul är ett bra sätt för att aktivera hamstern. Det ska vara minst 20 cm i diameter för guldhamster så inte hamstern springer med för böjd rygg och får problem med ryggen.

Sen kan den få en annan aktivering, t ex gräva i jord i en låda. Jag har en plastlåda fylld med jord och det tycker mina hamstrar är superkul. Jag brukar spraya med en vattenflaska så jorden håller sig lite fuktig, annars dammar den. Man får ta reda på vad ens hamster tycker om, vissa gillar att gnaga och då är fruktgrenar och kartonger jättebra.

Det är bra att låta hamstern springa fritt, men det kan även vara riskfyllt - tänk på att "hamstersäkra" ett rum innan du släpper din hamster. Alltså inga hål den kan krypa in i, inga smala rör den kan fastna i, inga skadliga saker den kan sätta i halsen/äta eller som kan fastna i kindpåsarna. Det kan även vara nålar, träflisor m.m. Täta springor mellan bokhyllor och vägg så inte hamstern springer bakom. Ha inte massa bråte som hamstern kan gömma sig i, gardiner som den kan klättra upp för och ramla ner m.m.

Lämna aldrig en hamster som springer löst utan tillsyn!

Det är även bra att hamstern får vara i dina händer och klättra runt på dig, men tänk på att inte låta den sitta på din axel medan du gör annat, det är så lätt att den ramlar ner och skadar sig. När du håller på med din hamster ska du vara helt fokuserad på den.

När det är varmt ute på vår/sommar/höst så är det bra att ta ut hamstern på gräsmattan. Men håll den under uppsikt och se alltid upp efter katter, fåglar och andra djur som kan tänkas gå till attack. Lämna inte hamstern ensam med t ex ett lock från en Duna-bur över, hamstern kan utan problem (och fort!) gräva sig under kanten och smita.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)